Spanje

Situering Spanje

Spanje is gelegen in het zuiden van Europa. Het land omvat het grootste deel van het Iberisch Schiereiland, dat verder ook nog Portugal bevat. Spanje grenst in het noorden aan Frankrijk, waar de grens gelijkloopt met de Pyreneëen. In het oosten is er een natuurlijke grens met de Middelandse Oceaan. De zuidelijke grens is die met de Atlantische Oceaan. In het westen grenst Spanje aan Portugal. Ondanks alle clichés van zon, zee en strand, heeft Spanje een zeer divers reliëf en klimaat.

Politiek Spanje

Spanje is een parlementaire monarchie. Dat wil zeggen dat de koning (el rey) het land bestuurt en in die taak wordt bijgestaan door het parlement. De huidige koning is Juan Carlos. Hij is al aan de macht sinds de dood van Franco in 1975. José Luís Rodríguez Zapatero is sinds 2004 de eerste minister (presidente de gobierno) van Spanje. Hij behoort tot de socialistische partij PSOE (Partido Socialista Obrera Español).

Sinds de grondwet van 1978 is Spanje opgedeeld in 17 autonome gemeenschappen (comunidades autónomas).

Spaanse taal

De officiële taal in heel Spanje is het Castiliaans (castellano).  Daarnaast zijn er ook nog drie officiële regionale talen, namelijk het Catalaans (catalán), Baskisch (euskera) en Galicisch (gallego).

Het Catalaans is de officiële taal in Catalonië, het Baskisch in het Baskenland en het Gallicisch in Galicië.  Zoals eerder gezegd is het Castiliaans de officiële taal in heel Spanje, wat maakt dat er in Catalonië, Baskenland en Galicië twee officiële talen zijn.

 

Leave a Comment