Gewoonten Spanje

Gewoontes

De Spanjaarden hebben zo hun eigen gewoontes:

Kussen

In heel Spanje begroet men elkaar steeds met twee kussen (besos) op de wang.

Eten op restaurant

Wanneer u in Spanje uit eten gaat, is het de gewoonte om steeds een dessert (postre) te nemen. Wees gerust, bij een dessert hoeft u zich niet meteen een volledige gang voor te stellen, voor de meeste Spanjaarden volstaat een koffie (cafe) namelijk als nagerecht.

Uiteraard kan u ook andere desserten krijgen. Vaak volstaat het om maar één dessert per tafel te bestellen, de porties in Spanje zijn namelijk groot genoeg om te delen. Daar hoeft u zich ook niet om te schamen, dit is een gewoonte in Spanje; men zal dan ook automatisch voor elke tafelgast bestek geven, zelfs wanneer er maar één nagerecht besteld wordt.

Levensritme

De Spanjaarden hebben een heel ander levensritme dan wij, West-Europeanen. Wanneer u in Spanje op reis bent, houdt u daar dan ook best rekening mee.

Spanjaarden zullen ’s morgens vaak alleen maar ontbijten met een koffie. In Spanje loopt de ochtend (la mañana) door tot aan het middagmaal.

Vergis u niet, ’s middags (mediodía) betekent in Spanje het uur van het middagmaal, maar dat valt niet om 12 uur; Spanjaarden lunchen pas tussen 14u en 16u, tevens het uur van de siësta. Na het middageten spreekt men over de namiddag (la tarde), die doorloopt tot aan het avondmaal. Ook ’s avonds (por la noche) nuttigen de Spanjaarden hun maaltijd veel later dan we in West-Europa gewend zijn.

Over het algemeen wordt er ’s avonds tussen 21u en 00u gegeten. Wanneer u op restaurant gaat, zal u hier rekening mee moeten houden. Men zal namelijk (meestal) geen maaltijden serveren voor 14u ’s middags of 21u ’s avonds.

Siësta

In Spanje is het houden van de siësta een algemeen verschijnsel.  De siësta is een middagdutje dat wordt gehouden op het heetst van de dag.  Dit is meestal tussen 14u en 17u.

De meeste winkels sluiten op dit moment van de dag.  Grote ketens of supermarkten blijven meestal wel geopend, net zoals heel wat horecazaken.

Ook in de bedrijfswereld is het houden van een siësta traditie.  Maar denk niet dat de werknemers minder uren moeten kloppen, de bedrijven blijven namelijk open tot 21u.

Familienaam

De Spanjaarden hebben twee officiële familienamen, in tegenstelling tot de (meeste) West-Europeanen.  Bij de geboorte van een kind wordt namelijk zowel de familienaam (appellido) van de vader als de familienaam van de moeder doorgegeven.

De twee familienamen staan in een bepaalde volgorde. De eerste naam is namelijk die van de vader en de tweede die van de moeder. Soms wordt het verbindingswoord y (“en”) tussen de twee namen geplaatst.

Het is telkens de eerste naam van de ouder die bij de volgende generatie wordt doorgegeven. Dat wil zeggen dat de naam van de vader wordt doorgegeven, en de naam van de moeder uiteindelijk toch afvalt.

Beleefdheidsvorm

De Spanjaarden zijn erg gevoelig wat betreft de manier waarop ze aangesproken worden.  Als je iemand voor de eerste keer ontmoet is het aangeraden om de beleefdheidsvorm (Usted) te gebruiken, zeker wanneer het een ouder persoon is.  De persoon zal meestal zelf wel aangeven wanneer het toepasselijk is om over te schakelen naar de jij-vorm ().

Jongeren onder elkaar zijn meestal niet zo gevoelig, en spreken elkaar vanaf de eerste ontmoeting aan met jij ().  (Oudere) personen met een hoge positie moeten zonder twijfel aangesproken worden met Usted.